Jubileumsfest, anmäl er nu!

  • 20 aug 2017

Anmäl er till jubileumsfesten. Senaste anmälan den 5. november. Se bifogad inbjudan.

Klicka för att läsa INBJUDAN

Historik över OK Roslagen och hur klubben kom till

1992 bildades OK Roslagen som en tävlingsklubb i vilken OK Norrtelje, Väddö OK och Rimbo SOK ingick. I samband med att Uppland stod som arrangör av 5-dagars 2001 lämnade Rimbo OKR. 2003 lades OKN och Väddö OK ner och ingick i OKR.

Vad hände innan

Väddö OK bildades 1975 ur Väddö idrottsförening Lennart Rådberg valdes till ordförande en post som han innehade i många år. En egen klubbdräkt med klubbmärke togs fram. Klubblokalen fanns i Elmstahus nr 1. Medlemsantalet var runt 200 stycken en klubbtidning ”Skogsmissarna” kom ut fyra gånger om året. Med fin klubbgemenskap planterades skog såldes Bingolotter samt med en supporterskara som stöttade klubben främst ungdomarna. Klubben arrangerade tävlingar som Väddö-kåsan samt RM och DM tävlingar samt SM i kortdistans i Massum. Klubben deltog som medarrangörer vid O-ringens 5 dagars 1980 och 2001 samt Roslagshelg. Klubben återfanns ofta högt upp i resultatlistorna och den som vill veta mer så finns alla klubbhandlingar bevarade hos stadsarkivet i Norrtälje.  //Birgitta Mattsson Väddö OK

Från början utövades orienteringen i Norrtälje i Norrtelje IF en klubb som hade anor från 1920-talet som hade många sektioner med bla bandy hockey fotboll friidrott där fick orienteringssektionen många fina framgångar. Klubben hade sin klubbstuga på Porshanken där ny nya stadsdelen är byggd. Klubben lades ned under senare delen av decenniet

Från NIF bildades OK Norrtelje 1960. Klubben hade sin klubbstuga i ”Lommartorpet” som står kvar vid Roslagstvätten och ägs av kommunen. Klubben flyttade därifrån pga ständig vandalism till en stuga nära Färsna gård som numera är riven. Klubben var medarrangör i 5-dagars 1980 där klubben hade första etappen på Mellingeholm. Klubben fick möjlighet att använda ”Bergsstugan” som klubbhus 1981. 1991 arrangerade OKN SM-tävlingarna tillsammans med Össeby - natt, Rånäs - dag medel och Väddö - dag kortdistans OKN - kavlen i Riala.

Efter flera rundor om nyttjande av Bergsstugan blev det att kommunen friköpte OKN från arrendekontraktet på Bergstugan, som klubben haft som klubbstuga i 15 år. Klubben fick nu en anvisad plats för ny klubbstuga i anslutning till Vigelsjö camping. Klubbstugan blev klar 1997 och blev ett klart lyft för klubben. Omklädnads- och bastubyggnaden flyttades med ner till Vigelsjö från Bergsstugan och blev förråd. En som här måste omnämnas i klubbhusets byggnation är Sivert Söderbärg som med mycket engagemang såg till att klubbhuset blev uppfört som det står idag. Klubbstugan överfördes sedan till OKR på papperet när OKN lades ner 2003. Styrelserum byggdes till 2008 och 2016 renoverades köket 2017 målades fasaden igen av klubbmedlemmar.

Utöver de nuvarande traditionella tävlingarna som Roslagshelg och Skärgårdssprinten stod OKR som arrangör för SM-lång 2014 förlagd till N delen av Bergshamrakartan med tävlingsarenan i Väsby.

Vigelsjö motions- och skidspår har övertagit av kommunen att sköta via entreprenad vilken tidigare till stor del skötes av OKR. Klubben ansvar nu för skötseln av motionsspåren på Nordrona.

Ref/ Tom Lindberg OKR genom Birgitta Mattsson samt Sivert Söderbärg ur minnet 2017-jan.